Appartementen

“Een gebouw dat je omarmt”

Architect Ewoud Blok van TBE-ZA architecten & ingenieurs

Wonen in het hart van een prachtige, nieuwe wijk

Het appartementencomplex dat ik heb mogen ontwerpen voor ZeemanVastgoed ligt in het centrum van de nieuwe wijk Reigersborg Zuid V te Hoogkarspel.

Het woongebouw ligt aan de zichtas die een relatie heeft met het hart van Hoogkarspel en de daar gelegen watertoren. Het gebouw vormt het hoogteaccent in het woongebied.

Het was een uitdaging om op de door de stedenbouwkundige bedachte vijfhoek het gewenste programma van eisen te realiseren. Maar na enkele schetsen en studies, kwam er een heldere structuur bovendrijven waarbinnen het gevraagde aantal appartementen en parkeerplaatsen gerealiseerd kon worden. Door de vorm met vijf hoeken is het ontwerp al vrij snel “Het Pentagon” gaan heten. Pentagon is namelijk de wiskundige naam voor een vijfhoek.

Architect Ewoud Blok

Een vorm die ongebruikelijk is, maar daardoor juist een verrassende kwaliteit heeft

De vorm van het bouwvlak, de oriëntatie, de ligging op een ‘schiereiland’ in de wijk leent zich uitstekend voor een gebouw met een open binnenplaats. De bewoner of bezoeker loopt (als men geen gebruik maakt van de inpandige parkeergarage) van de openbare weg door de binnentuin naar de hoofdentree. De gevels aan die binnenkant van het gebouw hebben een warme uitstraling. Je wordt bij het benaderen als het ware omarmd door het gebouw. De voordeuren van de appartementen liggen aan deze binnenruimte. De meeste leefruimten (woon- en slaapkamers, balkons) liggen aan de buitenzijde van het gebouw. Er is een ruime keuze mogelijk om de appartementen naar persoonlijke wensen in te richten en aan te passen.   

Een stoer gebouw, met elegante lijnen

De locatie, de vorm en de hoogte maken dat het gebouw een markant herkenningspunt is in de wijk. De bakstenen buitengevels zijn zandgeel van kleur, met roodbruine nuance accenten. De hoeken zijn afgerond en worden benadrukt door het horizontale lijnenspel in de gevel. De gevelopeningen zijn uitgelijnd en hebben af en toe een verbijzondering. De gevels bij de balkons zijn van een warme, onderhoudsarme ‘houtlook’.     

Ik dank het team van ZeemanVastgoed, dat ik voor de toekomstige bewoners van ‘Het Pentagon’ in Hoogkarspel unieke en bijzondere appartementen heb mogen ontwerpen.

Woningen

“Dorps karakter op moderne manier vormgegeven”

Architect Karel Maessen van TBE-ZA architecten & ingenieurs

De woningen in Reigersborg Zuid V zijn ontworpen door Karel Maessen. Hij is directeur/architect bij TBE-ZA architecten en ingenieurs, een van de bureaus waar ZeemanVastgoed al jarenlang fijn mee samenwerkt. Het leidde opnieuw tot een buitengewoon stijlvol resultaat. Karel is er ook trots op. Welke gedachten en ideeën brachten hem tot zijn keuzes? Hij licht het graag toe.

Architect Karel Maessen

“In elk straatje staan woningen van hetzelfde type naast elkaar. Daar wilden wij graag individuele herkenbaarheid in creëren. Dat is leuk voor de bewoners en maakt het straatbeeld levendig. Maar we wilden ook dat alle woningtypen samen een mooie eenheid zouden vormen. Beide doelstellingen hebben we bereikt. Enerzijds door de gevels op de begane grond overal hetzelfde te maken, zodat alle woningen verbondenheid tonen. Anderzijds door hierboven te variëren met raamomlijstingen en dakkapellen. Zo heeft elke woning een unieke opbouw gekregen en geeft de wijk vanuit elk standpunt een ander beeld.

Spel van kleuren
Een ander belangrijk element is kleur. We hebben gekozen voor een mengsortering van geel, oranje, rood en bruintinten. Hiermee benutten we het hele spectrum binnen het beeldkwaliteitsplan. Niet door de ene woning geel te maken en de andere rood, maar door verschillende melanges samen te stellen. Deze variëren van voornamelijk fris geel en oranje tot vooral warm rood en bruin. Dit spel van percentages rolt zich van licht tot donker uit over het hele deelplan. Het geeft de woningen iets eigens en iets gemeenschappelijks tegelijk. Tot slot hebben we gekozen voor dakpannen in kleuren die complementair zijn aan de baksteen.

Krachtige accenten
Je zou het niet zeggen, maar op de eerste verdieping hebben alle woningen vrijwel dezelfde gevelopeningen. Hier hebben we optisch variatie in aangebracht met robuuste accenten van gezet aluminium. In de vorm van raamomlijstingen en gevelpanelen bijvoorbeeld, maar ook de dakkapellen en erkerachtige bouwdelen die doorsteken naar de tweede verdieping. Deze elementen vormen krachtige hoogte-, breedte- en hoekaccenten, en tegelijkertijd een samenwerking tussen alle woningen. De verschillen per woning creëren bovendien een soort kleinschaligheid: een dorps karakter op een moderne manier vormgegeven.”